Ernelláék Farkaséknál (It’s Not the Time of My Life, 2016)

Miután Ernellának talán sikerül végre rendesen kihúznia a szemét a könnyeitől, s miután Eszter is abbahagyja a vacsoraasztal megterítésével való szöszmötölést, picit még hallgatjuk a laptopból szóló -bizakodással teli- zenét és várjuk, hogy Kelemen Endre feltűnjön a Családi kör stúdiójában és Ranschburg Jenővel, vagy éppen az itt is megidézett Vekerdy Tamással megbeszélje a látottakat. Mit fog szólni a vacsorára érkező édesapa Ernelláék hazatéréséhez? Vajon Ernelláék felfedik-e előttük az igazi okokat? Meddig maradnak Ernelláék Farkaséknál és a tartózkodás okozhat-e a látottakhoz hasonló, vagy talán még azoknál is súlyosabb konfliktusokat? Hajdu Szabolcs mikro-, és főleg, saját költségvetésből készített, ám váratlanul mégis szép sikereket arató házimozija, az Ernelláék Farkaséknál valóban olyan, mintha a hajdani tévésorozat valamelyik epizódjához készült volna. Pont olyan igényesen eljátszott, pszichológiailag is hiteles élethelyzetet mutat be, azonban lényegesen kevesebb didaktikával teszi ezt és a végén a kérdések megválaszolását, vagy inkább az azokon való lamentálást már a nézőre bízza.

Igen ügyes ötlet volt az alkotóktól, hogy a filmet kezdetben arra alkalmas lakásokban vetítették le az azokat rendelkezésre bocsájtó tulajdonosoknak, illetve az általuk meghívott vendégeknek, tudom, hogy a vetítés után érdekes és tanulságos beszélgetések születtek a nézők/vendéglátók és az alkotók, tehát kvázi Ernelláék és Farkasék között. Több ilyen alkalom is szerveződött, melyeken a filmben ábrázoltak továbbfejlődhettek, sajnos, normál formában, tévében vagy moziban nézve ez a beszélgetés vagy elsikkad az esti Körút zajában, vagy lényegesen szűkebb körben valósul meg. Már, ha megvalósul.

Maga a sztori valójában elég banális. Farkas és Eszter 40 körüli, értelmiségi házaspár egy igencsak hiperaktívnak tűnő kissráccal, Brúnóval (Hajdu Zsiga), egy kihűlőben, elfáradóban lévő kapcsolatban. Hajdu és valódi felesége, Török-Illyés Orsolya alakítják őket önazonos hitelességgel, de hangsúlyozottan nem önéletrajzi alapossággal. Váratlanul betoppan hozzájuk Eszter nővére, Ernella (Tankó Erika), férjével, az egyszerű lelkű, “hol a söröm?” érdeklődési körű Alberttel (Szabó Domokos), valamint tipikus tinédzser lányukkal, Laurával (Hajdu Lujza), akik váratlanul jöttek haza Skóciából, ahová egy évvel ezelőtt, ám “örökre” emigráltak. A két rokoni, de éppen eléggé különböző társadalmi státuszú család kényszerűségből néhány napot együtt tölt Farkasék tágas, de olykor mégis igencsak szűkösnek tűnő belvárosi bérleményében. Amit azonban Hajduék ebben a hétköznapi, semmi kis történetben elmondanak, ahogyan reagálnak egymásra, a történet kis elemeire, abból egy teljes generáció jellemző világlátása és életfelfogása rajzolódik ki, meglehetős pontossággal és részletgazdagsággal. Valóban mintha a saját életünket néznénk kívülről, a képernyő és az ügyes rendezés szerint sarkítva, tömörítve és kihangsúlyozva a fontos, vagy jelentéktelenségükben még fontosabb részleteket.

Hajdu ezenkívül igen ügyesen kerüli a médiában igen divatos beköltözős, dramatizált valóságshow közhelyeit is, mind képi, mind dramaturgiai értelemben. Ettől függetlenül, vagy talán éppen ezért, simán néztem még volna tovább is, bár az igen sarkos lezárása a filmen, ahogyan a néző elé állítja a hatalmas kérdőjelet, az valóban az egyedüli lezárás lehet – már amennyiben nem akar mégis betagozódni a mainstream média fősodrába. Úgy gondolom, Hajdu Szabolcs pályájának legeredetibb, legőszintébb és számomra legérdekesebb projektje Ernelláék látogatása Farkaséknál. Folytatásait azonban talán valamiféle lakásszínházi verzióban, amolyan szeánszokként nézném inkább, mert ez, egynek filmen rendben van, de igazán mégis úgy működne, ha erre lenne még ambíció. 9/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Békeidő (Treasure City, 2020) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.