Raoul Taburin (2018)

Mondhatnánk, hogy a Pedálkirály újra támad, de -kicsit sajnos- erről ezúttal nincs szó. Bár Benoît Poelvoorde újra kerékpár-közelbe kerül, ezúttal Eddie Merckx túlszárnyalhatatlan teljesítménye nincs veszélyben. A Raoul Taburin életéről szóló történet kulcsa ugyanis éppen az, hogy ez a kissé bumfordi, középkorú és magának való pasas, bár az idilli, dél-francia kisváros, Saint Céron egyetlen biciklikereskedője és -szerelője, ő maga soha nem tudott megtanulni kerékpározni. Egy bicikliszerelő, aki nem tud biciklizni! Van ilyen?

raoul taburin - benoit poelvoorde

Filmben, mesében van, ugyanis Raoul Taburin kitalált figura, akinek élete egy nagy hazugságra épül: míg jó francia szokás szerint egy faluban mindenki tud biciklizni, ő, egy kerékpáros postás fia képtelen fennmaradni a drótszamáron. Hogy később mégis legendás kerékpáros hőse lett szülőfalujának, annak egy igen szerencsés végű szerencsétlenség az oka – de ez legyen már a film titka.

raoul taburin - edouard baer, benoit poelvoorde

A továbbiakban a Pierre Godeau rendezte történet egyáltalában nem bonyolódik bele a profi országúti kerékpározás bűnös és kíméletlen gyakorlatába, a Tour de France is csak egy röpke mellékszálként jelenik meg. Egy ártatlan, a hetvenes évek cseh filmjeire emlékeztető, csendes, kedves kis mese kerekedik Raoul sztorijából, mely eme allúzió dacára, pompásan simul bele a joviális, barátságos dél-francia couleur locale-ba. Persze, felfoghatjuk ezt a filmet úgy is, hogy a kissé öregedő, meghízott Poelvoorde újabb vértelen, fáradt jelenésének lehetünk szemtanúi, de inkább nézzük a filmet a hozzá illő vidéki, kisvárosi attitűddel. Nincs itt csinnadratta, nincsenek melldöngető vagányságok, kisemberek csak, kis problémákkal kis hazugságokkal – mondom, mint azokban a boldog, gondtalan cseh szösszenetekben. Legyintsünk az olykor infantilis, máskor technikailag képtelen nüanszokra, mint a kerékpár Raoul helyi nimbuszának köszönhetően taburinnak nevezett bicikli, vagy a szépen kerregő racsnihangot adó első kerék (minden bringás tudja, hogy a hátsó kerék racsnija kerreg, az elsőnek nincs is ilyen)… Ha a moziban nem is, a tévében látni fogjuk ezt a filmet és jól is fog esni egy bringázásra alkalmatlan hűvös őszi délutánon, a családdal, a kanapén. 7/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.