Az ördög Ohióban (Devil in Ohio, TV Mini Series, 2022)

Alapvetően szeretem az efféle borzongatós rémtörténeteket, melyek titkos szektákról, sátánista szeánszokról, és hasonlókról szólnak, feltéve, ha nem mennek el mesébe, és például nem holmi sárgán világító szemű, nyilas farkú patás ördög jelenik meg a fináléban – mert akkor kinevetem az egészet és vágom a sutba. Az ördög, vagy bármilyen névvel és kiterjedéssel illetett gonosz, mint ahogy a korlátlan fantáziájú, gondoskodó teremtő is, valójában bennünk lakozik. Nem máshol és nem másmilyen formában. Esetleg a szomszédban, vagy még két sarokkal odébb. A titok mindig a pszichében keresendő. Tehát egy sátánista szektáról szóló film akkor érdekel, ha az azt magyarázza el, mi vezet embereket arra, hogy ha egyik kiszemelt társuk hátának bőrébe éles késsel ötszöget vésnek, majd azt intenzív lelki ráhatással arra késztetnek, hogy “önszántából” máglyára vesse magát, az biztosan megmenekíti őket a haláltól… Például.

Az a lány (Madeleine Arthur), akit Az ördög Ohióban című Netflixen futó minisorozatban látunk, egy ilyen lány. A hátán már ott a pentagramma, de a máglya elől sikeresen elmenekült. Vagy hogyan is? Bár egy regény e nyolcrészes széria alapja, Daria Polatin saját regényét alkalmazta filmre, a történet alig fed fel valamit az amúgy valóban ijesztő auráát árasztó lány szektájának mikéntjéről. Kapunk egy homályos eredettörténetet, de hogy valójában a lány miért menekült el hívőként és ha menekül, akkor ez a finálé a végén MICSODA?; a nyáj miért olyan, honnan a messze és magasra sejtetett kapcsolatrendszere, mi tartja ezt az egészet össze, erre választ nem kapunk. Illetve, amit kapunk, az -legalábbis számomra- messze nem kielégítő. Kicsit zavaró az is, hogy másrészt nem is igazán erről a szektáról szól a sztori, ez csak apropó, hogy a családon belüli bántalmazásról beszéljen a szerző – ami viszont rendkívül fontos téma. Dr. Csont (Emily Deschanel), aki itt most nem Dr. Csont, hanem egy ohiói város kórházának pszichiátere, saját életének tragikus, nyomasztó időszakát dolgozza fel e szektából menekülő, vagy menkülni látszó lánnyal való fordulatos történetben, párhuzamba állítva azt a szekta “hitéletének” nyilvánvalóan bántalmazó, embertelen hagyományaival. A cselekmény ezen vonulata inkább működik, bár inkább csak illusztratíve, túl mélyre nem ás.

A doktornő családi körének tinidrámája a harmadik szál a cselekményben, ami nagyjából a féltékenység fűtötte nem vagy a barátom örihari, ki lesz a bálkirálynő, részegen ki visz majd haza-témakörben zajlik. Sablonok, ráadául túl sok, túl rossz zenével. Nagyobb baj, hogy ez a cselekményszál sem fűzi össze a másik kettőt, de még csak nem is “hozza helyzetbe”, mondjuk, a sátánista szálat. Ez az elég felületes, logikai nonszenszektől hemzsegő történet olyan, mint nyolc rész a Dr. Csontból, bár azért ott Booth ügynökkel sokkal viccesebb volt Emily. Itt például a férj (Sam Jaeger) szerepe is csak úgy lóg a levegőben, főleg a sármos latino zsaru (Gerardo Celasco) függvényében. A kutya-szál mi? Miért nincs kihasználva a papnak szánt zsaru keresztényisége? Sok ilyen van, ráadásul ami itt összeáll, annak is recsegnek az eresztékei. Szerencsére, ezúttal a sárgán világító patás ördög nem jelenik meg a fizikai valóságban – csak a szereplőkben, és éppen ez az, amiért egyáltalán érdemes megnézni ezt a sorozatot.

Kategória: Netflix
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Meghalt II. Erzsébet brit királynő – Kisgömböc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.