Szöszi (Blonde, 2022)

Semmi olyat nem tud mondani Marilyn Monroe-ról ez a film, amit egy Hollywood és Marilyn Monroe ügyeiben közepesen jártas filmrajongó ne tudna már, viszont aki netán mégsem halott volna ennek a nehéz sorsú hölgynek életéről, az e filmből csak igencsak homályos képet fog kapni. Más szóval, az igen figyelemreméltó előéletű Andrew Dominik Netflix-gyártású Szöszije egy szép, méretes kudarc. Azt ugyanis hadd ne tekintsem erénynek, hogy egy fodrász, vagy egy sminkes jól csinálja a dolgát – hiszen a dolgát teszi. Ana de Armasból valóban szép Marylint csináltak a szakemberek, azonban ezek a szakemberek akár belőlem is megcsinálnák ugyanezt, bár tény, de Armas nem rossz színésznő, miközben én egy öregedő pasas vagyok, aki mégcsak nem is színész. A tréfát félredobva, de Armas pontosan megvalósítja azt érzelmekben, indulatokban és látványban, amit Dominik láttatni akar általa. A gyerek Norma Jeant játszó Lily Fisher két darab arca azonban hamar unalmassá válik, főleg, hogy ez a két arc -legalábbis az internetes közösségi oldalakon jártasak számára- már régen ismeretes elcsépelt GIF mémekből. Mondjuk, ő csak az elején szerepel.

Azt, hogy Norma Jean/Monroe távolról sem volt olyan butuska szöszi szexbomba, amit a róla készült plakátok, illetve a vele készült habkönnyű filmsikerek alapján hihetnénk, már tudjuk, illetve tudja az, akit érdekel ez a topik. Azt is ismerjük, hogy házasságai nem sikerültek: Joe di Maggio, a baseball-sztár verte, hogy Arthur Miller, a drámaíró imádta, de túl öreg volt hozzá, hogy több abortusza volt, hogy gyógyszer és alkohol-függő lett, ami végül halálát is okozta. Ezek mind közismert dolgok róla, akár bulvársztori szinten, akár összefüggő művész- és drogkarrierként. Ehhez képest Dominik annyit állapított meg, hogy mindennek oka az apa egész életén végighúzódó hiánya. Doktor Freud halkan tapsol és azt gondolja közben, amit Woody Allen később poénná írt: Ha minden ilyen flottul menne!

Dominik minderre majd három órát áldoz esténkből. Szemmel láthatóan komoly, nagy filmet kívánt készíteni az ötvenes évek és Hollywood egyik legismertebb ikonjáról, ennek megfelelően van itt minden, mit artisztikusnak vélhetünk. A képmező például az akkori kor technikai standardjének megfelelően 4:3, ami még rendben is lenne, mintegy kronológiailag, csak egyszer-kétszer vált át a ma megszokott 16:9-be – erre viszont nem tudok különösebb dramaturgiai indokot felhozni. Van sok füst, köd, elhomályosított, eltorzított kép, úgy néz ki a film, mint egy hatvanas, hetvenes évekbeli művész(kedő)film, csakhogy ezt már láttuk, és azóta láttunk ezeknél pontosabb, kifejezőbb vizuális módokat is a szétbomló tudat, az elvesző önkontroll és az érzelmi instabilitás megjelenítésére. De nem lenne ezzel baj, ha arényosan, ízléssel alkalmazta volna ezeket a poros modorosságokat, de itt ebből is túl sok van (mint Ausztráliában általában mindenből, mi kellemetlen). Ez a két óra 47 perc ráadásul alkalmas lett volna egy valóban mélyre ható életrajz megalkotására is, benne nyílhatott volna alkalom az ok-okozat itten kifejtettnél cizelláltabb feldolgozására is, miközben az is tagadhatatlan, hogy van néhány valóban erős jelenet is a filmben. Például Monroe és Kennedy elnök nüansza, ebben a felfogásban, ahogy itt láthatjuk, simán elférne egy másik, csak erre fókuszáló filmben. Vagy Marilyn tulajdonképpen gazdag életének más pillanatai is sokkal érdekesebbek, vagy tragikusabbak, vagy viccesebbek, vagy tanulságosabbak, mint amennyit itt látunk belőlük.

Kategória: Netflix
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

4 hozzászólás a(z) Szöszi (Blonde, 2022) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Köptető, fentanil, fegyverek: döbbe… – Kisgömböc

  2. Mókus szerint:

    Mi az a sok kellemetlen Ausztráliában?

  3. Mókus szerint:

    Itt nagyobb a hőség, távolság (csak innen, aki ott van, annak mi vagyunk távol), ózonlyuk (az igaz, hogy ők sokkal közelebb vannak), krokodilok, kígyók (csak annyira, amennyire itt szürkemarhák járnak a körúton). Ausztrália kb. 2,5-szer akkora, mint Európa, tehát, ha azt mondom, hogy megmart egy kígyó valakit Skóciában, akkor az egy moldávot nem igazán veszélyeztet, pláne, ha még kétszer olyan messze lenne. A legklasszabb hely a világon. Kanada 2.0, csak jobb idővel és lazább emberekkel.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.