Kaleidoszkóp (Kaleidoscope, TV Mini Series, 2023)

Elég nehéz lehet új ötletekkel feldobni a meglehetősen elhasznált heist-, azaz szajréfilmek mezőnyét. Igen szűkös az a kosár, amiből meríteni lehet, hiszen a cselekmény fő csapásiránya mindenképpen egy szemmel látható méretű zsákmány megszerzése, ami lehet bankban, magánszéfben, mindenesetre, jól elzárva valahol. Ezen felül kell egy (több) ember, aki rendelkezik(rendelkeznek) azokkal a készségekkel, hogy ezt a zsákmányt képes is legyen(ek) megszerezni – ráadásul neki(k), a bűnözőknek kell szurkolnunk, nekünk, a nézőknek. Persze, amíg mindenki szeret eljátszani a gondolattal, hogy mi lenne, ha ő nyerné meg a lottó ötöst, addig annak is lesznek szurkolói, hogy a filmvásznon a hős megszerzi a szajrét és gazdag lesz (vagy sem). Tényleg rengeteg film készült a témában és a könyökünkön is jön már ki az újabb, de mégis megnézzük és rendszerint el is szórakozunk rajta.

Eric Garcia (Ridley Scott produceri védnöksége alatt) nem kevesebbre vállalkozott, minthogy megfejelje a Netflix két évvel ezelőtti nagy dobását, A nagy pénzrablást és a sorozat-formátumban próbálkozik meg valami újjal. A Kaleidoszkóp azonban mentes mindattól, ami a Dali-álarcos banda kalandjait olyan népszerűvé tette: nincs benne az az anarchista forradalmi póz, amit a spanyolok vérből hoztak, amivel valóban különlegessé tudtak válni. Garcia nyolc résznyi sorozata inkább formailag próbál valami újat hozni, amit az első, mintegy egyetlen percnyi -Fekete- epizódban szépen meg is magyaráz. Egy szuperbiztonságos széfből kíván egy innen-onnan összeverbuvált banda ellopni csekély 7 milliárd dollárnyi bemutatóra szóló kötvényt – ez eddig egy tipikus, sokszor látott klisé. Megismerjük a karaktereket, öreg profi bankrabló, ő a főnök, fiatal, jó fej haverja, akivel együtt ültek a sitten, egy kémiai geek csaj, aki jól robbant, egy zenebuzi autószerelő, aki jól vezet, egy ügyvéd csaj, aki okos, egy bunkó fasz, aki viszont jól tör széfet – velük szemben egy gyanús múlú biztonsági szakember, aki a szuperbizti széfet építetette, egy drogfüggő FBI-ügynök és a 7 milliárdnyi kötvény három tulajdonosa, csúcsa-csúnya háttérrel. Nyilván hosszan kitervelt akció, lesznek átverések, becsúsznak hibák, kiderülnek váratlan dolgok, meglesz a szajré (hiszen valakinek meg kell lennie, erre megy ki a játék), de ennyi, mint minden szajréfilmben. Garcia azonban csak az első -Fekete- és az utolsó -Fehér- epizódot fixálta le, az összes többit, afféle kaleidoszkópként, a néző saját maga pörgeti ki magának: mindenki kiválaszthatja, milyen sorrendben nézi azokat.

A baj az, hogy mindez nem több parasztvakításnál, hiszen a slusszpoén úgyis az utolsó, fixált jelentből derül ki (már ha nem következtetjük ki ezt közben). Hogy aztán a rablás sikerét/kudarcát hogyan érik el hőseink és antihőseink, ki hogyan veri át a másikat, ki mikor öli meg a másikat és a többi, és a többi, valójában tök mindegy. Az összélményen nem fog változtatni, különösen azért, mert a nem-lineáris történetmeséléshez már régóta hozzászokhattak a modern sorozatok nézői. Igazából ez a sorozat sem más ebből a szempontból. Amúgy, simán végignézhető egy délután+este alatt, szórakoztató, izgalmas, mint a szajréfilmek jobbik része. A két emblematikus(nak szánt) főalak, Rufus Sewell és Giancarlo Esposito abszolút jól működnek, bár az illető epizódokban a fiatalítás főleg Esposito esetében igen röhejesre sikerült. A felejthető mellékkarakterek közül a suttyó bunkó Bobot alakító Jai Courtney-t emelném ki, robban vagy éppen törik, amikor kell, jól adja. Viszont ettől a kaleidoszkópos, interakív mókolástól még nem lett különleges ez a sorozat – állja a sarat a középmezőnyben, biztosan teljesít, de nyerni nem fog.

Kategória: Netflix, Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.