Breaking Bad, 1-4. évad (2008-)

Szóval, hagyjuk ezt a rettenetesen béna Totál szívást, mert annyira félrevezető, hogy csak felidegesítem magam rajta. Maradjunk az eredeti Breaking Badnél, egyrészt mert az az eredeti, másrészt, mert a lényeget is jobban fedi, takarja, sőt kihangsúlyozza. Nehéz pontosan, tömören magyarra fordítani, de a lényeg olyasmi lenne, hogy határozott lendülettel áttörni a túlsó, másik oldalra, ami ezúttal egyértelműen a ‘rossz’ oldalt jelenti. Lehet, hogy picit spoileres leszek, yo. A történet eddigi négy évadának főszereplője Walt, az ötvenéves gimnáziumi kémiatanár, aki éppen félévszázados szülinapja környékén tudja meg, hogy tüdőrákja van. A kellő ambíciók híján a hajdani zseniális kémikusból egyszerű tanárra süllyedt Walt, családszerető átlagemberként, gondol a családjára, elsősorban mindennapos terhes, de alapvetően munkanélküli feleségére, valamint sztrókkal született, így erősen beszédhibás és mozgásában korlátozott, azonban szellemileg tökéletesen ép 16 éves fiára, egy hajdani kibukott tanítványával (Jesse-vel, az aktív narkóssal és zug-metamfetamin szakáccsal) egy lerobbant lakókocsiban laboratóriumot rendeznek be, és benne Walt kémiai zsenijének köszönhetően, minden idők legtisztább kristályos metamfetaminját állítják elő, amit aztán Albuquerque és egész New Mexico összes drogosa élvezettel habzsol. A szuper kék anyaggal azonban nemcsak a narkósok figyelmét, hanem a szövetségi drogellenes osztag, a DEA, valamint az ügymenetben érintett bűnszövetkezetek élénk érdeklődését is felkeltik. A dolgot még jobban megkavarja, hogy Walt sógora, az überlaza és penetránsan szabadszájú Hank éppen a DEA egyik vezető nyomozója. Ez a sorozat alapszituációja, amiből aztán meghökkentő, mulatságos, de főleg, igen izgalmas és a komoly, valódi és reális drámától sem mentes történet kulminál, immár négy évadon keresztül, és a hírek szerint azon túl is.

Tehát, messze nem amolyan agyatlan, a kábítószerekkel és a kábítószerezéssel kokettáló junkie-széria ez, mint amit esetleg a szerencsétlen magyar cím sugall. A dolgok középpontjában persze a drog van, annak egyik legaddiktívabb megjelenési formája, a teljesen szintetikusan előállított meth (crack, kristály, stb.), ami olcsóságából fakadóan a szegények kokainjaként is ismert. Az ekörüli hercehurca azonban csak az apropót szolgáltatja a történethez, melyben Walt és Jesse, komoly személyiségfejlődésen is keresztülmenve, egyre mélyebbre süllyed. Walt a kezdeti, kétbalkezes papucsférjből a Heisenberg álnéven ismert legendás szuper meth-szakács lesz, aki különböző meghökkentő bonyodalmakon keresztül még a mexikói drogkartellekkel is hadra kél, miközben a rák, valamiféle damoklészi kardként, folyamatosan ott van a tüdejében. Jesse sem marad az a lepukkant junkie, aki a történet elején volt, komoly karriert fut be ő is, igen intenzív kutya-macska barátságban hajdani kémiatanárával.

A Vince Gilligan által kreált sorozat folyamatosan egymásra épülő epizódjai nem feltétlenül akciódús pörgésükkel ragadják meg a nézők figyelmét – az első évad még csak 75% körüli tetszést hozott, ez azonban a továbbiakban erősen konvergált a 100% felé, méltán. Kifejezetten lassú sodrású a történet, amely néha merészen melankolikus felhangokat is felvállal (pl. Walt drámája feleségével), azonban ahogy telik-múlik az idő, úgy növekszik a suspenze is. A cselekmény néha meghökkentően, kifejezetten szürreálisan csavarodik, mindig arra, amerre nem is gondolnánk. A súlyos, délnyugati préris-sivatagos hangulatot olykor kifejezetten vicces vágások pörgetik tovább. Kifejezetten bravúrosak az epizódokat mintegy hangulatilag is megalapozó mozdulatlan életképek, melyek valódi jelentésére csak részekkel később derül fény, így képezve egyfajta epizódokon átnyúló, erős kovalens kötést. Kiváló és mindenféle klisét, sablont nélkülözőek a sorozat karakterei. Walt (Bryan Cranston) tipikusan olyan fazon, akit mi is annyira utáltunk a gimiben – tudálékos, olykor kifejezetten faszkalap. Amikor nehezen kiszakadó félmondatokban elkezdi magyarázni a dogokat, legszívesebben egy szívlapáttal küldenénk meg. Mégis drukkolunk neki, hiszen annyira szürke kisember, minden kémiai zsenijének dacára, hogy szembeszállása a cinikus és gonosz hatalommal ÉS a rákkal, valamint a folyamatos kettős élete mindenképpen heroikus küzdelem. Jesse (Aaron Paul) folyamatosan gazdagítja különféle személyiségjegyekkel a lepukkant junkie átlag-karakterét, érzékeny, egyben durva, sőt néha ultrabrutális, de nem minden drámaiság nélküli figura ő. Hank (Dean Norris) karaktere a dörzsölt, nagymenő zsarué, azonban a harmadik évadra ő is komoly cizellálódáson megy keresztül, mint ahogy Skyler (Anna Gunn), Walt felesége is. Remek mellékkarakterek színezik a sztorit: Saul Goodmantől, a magát zsidónak kiadó, azonban valójában ír származású, erősen simlis ügyvédtől Tucón, az ultra-pszichopata drogdíleren át Gusig, a kifinomult, rejtélyes, izgalmas és rettenetesen kegyetlen gyorsétterem-tulajig.

Erősen valóságszagú a sorozat drogos szcénáinak megjelenítése, a drogos kurváktól, a szlengtől és az idült meth-felhasználók rothadó fogaitól a drogterjesztő hálózatok meghökkentő variációig, Gus gyorséttermeitől a mexikói kartellekig. Hiteles minden ától cettig. A történet a negyedik évad fináléjával úgy tűnik, véget ér, csak egészen kevés elvarratlan szál, a következő évadot előhívó cliffhanger figyeg a végén, tehát eddig akár egy befejezett, komoly ívet húzó szériaként is nézhető a Breaking Bad, az alkotó, Gilligan eredetileg öt évadot tervezett, a forgalmazó AMC kábeltévé azonban szeretné ezt feltornázni legalább hét évadra. Ez részben mutatja a sorozat méltó sikerét és nívóját, azonban abban már nem vagyok biztos, hogy ezt garantálja is. Meglátjuk. Asanisimasa: 9/10

Kategória: Film, Tévé
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

13 hozzászólás a(z) Breaking Bad, 1-4. évad (2008-) bejegyzéshez

 1. Visszajelzés: Sons of Anarchy – 4.évad | asanisimasa

 2. Visszajelzés: Filmnapló – 2012 április | asanisimasa

 3. Visszajelzés: Top of the Lake (2013) | asanisimasa

 4. Visszajelzés: Filmnapló – 2013. október | asanisimasa

 5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

 7. Visszajelzés: Filmnapló – 2016. december | asanisimasa

 8. Visszajelzés: Filmnapló – 2017. július | asanisimasa

 9. Visszajelzés: Filmnapló – 2017. október | asanisimasa

 10. Visszajelzés: Csodálatos fiú (Beautiful Boy, 2018) | asanisimasa

 11. Visszajelzés: Filmnapló – 2019. január | asanisimasa

 12. Visszajelzés: A csempész (The Mule, 2018) | asanisimasa

 13. Visszajelzés: Better Call Saul (TV Series, 2015-) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.