A csempész (The Mule, 2018)

Miközben Suttyósztánban egyesek céltáblájukra tűzték a korosabb autóvezetőket, mint a közlekedésbiztonságra legveszélyesebb népcsoportot, az élemedettnek nyugodtan nevezhető, idén 90 éves Clint Eastwood két évvel ezelőtti opuszában egy kilencvenéves virágkertészt alakít, akit elsősorban szabály(KRESZ)követő magatartása és évtizedeken és mérföldek ezrein át tartó balesetmentes gépjármű-vezetése miatt szemel ki magának egy mexikói drogkartell, hogy drogok mázsáit szállítsa le biztonságban rendeltetési helyükre. Az “öszvér” azaz, A csempész cselekménye amúgy a valóságon alapszik, a történetet a New York Times egy újságcikke inspirálta, mely arról tudósít, hogy az amerikai kábítószerellenes egység (DEA) elfogott egy kilencvenéves drogfutárt, aki a mexikói Sinaloa kartellnek szállította a cuccost Amerikába. Természetesen, a Clint bácsi által rendezett film írói stábja dramaturgiai szempontból nyilván kiszínezte és kellő érzelmi, gondolati hangsúlyokkal látta el a sztorit, ettől még messze nem sci-fi vagy mesefilm, amit látunk.

Ráadásul, a békés, jobbára törvénytisztelő civil világból érkezett bűnelkövető motívuma ma még elég forró is, elég, ha csak a gyógyíthatatlan rákbetegségének tudatában családjának sorsát a szintetikus drogkészítésben megjobbító hajdani gimnáziumi tanár kritika és közönség által egyaránt igen magasra testált sztorira utalok, amit eredetileg Breaking Bad címen falt be mindenki, aki a jót szereti. Earl, a filmbeli drogcsempész itt egy magának való, koreai veterán virágkertész, aki életének kiteljesedését a tűzliliomok nemesítésében találta meg, családja kárára. Earl ugyanis minden idejét kertjében tölti, amit nem, akkor különféle virágfesztiválokon piál, nőzik és hepajozik – kor nem akadály nála. Családja tulajdonképpen ki is tagadja érzéketlenségéért, nemsokára azonban a bank is benyújtja a számlát: Earl csődbe megy. Ekkor jön a visszautasíthatatlan ajánlat, amiről a történet szól.

Clint Eastwood azonban nem azért tart ott a mai filmben, ahol, nem véletlenül nyert eddigi hosszú és lenyűgözően gazdag életében 4 Oscart és 149 más díjat, valamint gyűjtött be ezek mellé még 173 egyéb jelölést – ez a film is több egy sima kábítószer-csempészéses, drogkartelles kriminél. Sőt, mindez csak apropó arra, hogy Clint bácsi megossza velünk a család fontosságával kapcsolatos gondolatait, valamint a Gran Torino után újra visszatérjen néhány pillanatig a rasszizmus és idegengyűlölet témájához is. Csak egy picit didaktikus ez, Eastwood van annyira intelligens, hogy az egészet csak egy furcsa, morózus öregember morfondírozásként, zsörtölődéseként adja elő, akit a végére ráadásul még jól meg is szerettet a nézővel. Earl személyisége fejlődik, azt a klasszikus, nemes ívet írja le, amit amúgy ez a film teljes egészében is formál, a hollywoodi típusú, emberméretű hős-teremtő történetmesélésének legszebb hagyományait követve. Nem nagy, lehengerlő alkotás, még Clint bácsi pályáján belül sem, de ennek ellenére, egyszerűsége, sallangmentessége miatt mégis hibátlan, kerek egész, remek kis film ez. Jó lenne így megöregedni.

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Mókus szerint:

    Anélkül, hogy “tudjukkit” mentegetnék, azért azt el kell ismerni, hogy óriási a különbség egy magyar öreg és egy jóléti társadalom örege között. A magyar (ha egyáltalán elél 90 éves koráig) elég gatya állapotú, míg – ahogy Clint is mutatja – egy pl. amerikai még szellemileg és testileg van annyira ép, hogy filmekben szerepeljen, rendezzen. Szomorú, de ezt el kell ismerni. És ezzel el is érkeztünk az utolsó mondatodhoz, jó lenne így megöregedni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.