VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014)

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan abban, hogy szinte minden generáció elkövette a maga “miért nincs csajom, pedig milyen jó csávó vagyok”-filmjét… Vagyis nem. Valójában teljesen érthető, hogy egy fiatalembert, akinek a szex és a szerelem legalább egy mondattal és egy gesztussal több, mint egy cipő felhúzása, netán 10 fekvőtámasz, annak okoz némi problémát a megfelelő társ megtalálása az erre legfogékonyabb, tizen-, huszonéves korában. A fiatal filmes pedig optimális esetben éppen a húszas éveit tapossa. Ha a harmincasat, akkor az a fiatal filmes magyar.

van valami furcsa és megmagyarázhatatlan - ferenczik áronSzóval, tulajdonképpen nincs semmi furcsa és megmagyarázhatatlan abban, hogy a most tizen-, huszon-, na jó, a harmincéves hipszter-generáció is megkapja a maga generációs kultuszfilmjét. Nekem, illetve, Rám csaj még nem volt ilyen hatással, az egyel öregebbeknek Eszkimó asszony fázik, az utánam jövőknek… Mi is? Talán a Kontroll? És az utánajövőknek pedig itt Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan dolog.

Reisz Gábor (nem összekeverendő Reich Péterrel, akire, ugye, egy csaj volt olyan hatással…) diplomafilmje, remélem, ötöst kapott az államvizsgán, mert minden pillanatában ügyes, helyenként felszabadítóan vicces, lendületes munka, mely szinte enciklopédikus igénnyel, tételesen mutatja be sorra egy egyetemet (oké, bölcsészkart) éppen végzett értelmiségi (tehát munkanélküli) fiatalember jellemző neurózisait, problémáit, vágyait és lehetőségeit. Ehhez persze, kellett egy adekvát médium, azonban Ferenczik Áron, aki civilben szintén végzős rendezőhallgató, itt most főszereplő, séróból hozza az elvárt figurát. Olyan hiteles, olyan igazi, olyan balfasz, szerencsétlen lúzer, hogy a szívnek meg kell szakadni.

van valami furcsa és megmagyarázhatatlan 1Ott kezdődik a sztorija, hogy csaja elhagyta, és ő meg akar halni. De vannak haverjai (így ellenségekre már semmi szüksége nincs), vannak sorsáért aggódó szülei (tehát a sorsát is kezébe kellene vennie) és nincs csaja – tehát van tere a filmnek, merre fejlődjön tovább. Egy csalódottan söröző éjszaka hozadéka aztán odáig fajul, hogy szerelmes lesz az első nőbe, aki ránéz (egy BKV jegyellenőr), valahogyan szerez egy Budapest-Lisszabon repülőjegyet, egyben elkölti szülei havi bevételét, kap munkát (mosogató lesz), és talán szerelmes is. Szóval olyan dolgok történnek vele, mint minden normális, kocsmába járó, Filmvilágot olvasó és régi, elhasznált ruhadarabjaihoz ragaszkodó, átlagos fiatalemberrel történni szokott. Mindeközben ezek a történések annyira általánosak is, hogy az öregebbek is fel tudják venni a kor ritmusát, a fiatalabbak tanuljanak. Akik meg benne vannak, azok röhöghetnek saját magukon.

van valami furcsa és megmagyarázhatatlan 2Szabad, felszabadult film ez, két tehetséges ember (és még sokan mások) szép reményekre okot adó együttműködése. A történet ritmusa néha ugyan kihagy, mint ahogy délelőttök tűnnek el bizonyos éjszakák után, a tér-idő kontinuum olykor kissé zűrzavaros, percek alatt ugrunk heteket, hónapokat, eseményeket és országokat, de pont így vagyunk helyben, és főleg képben. Ferenczik zseniálisan adja kvázi önmagát, annyira, hogy a Takács Kati, Kovács Zsolt, valamint Makranczi Zalán alkotta család néhol alig bírják röhögés nélkül a felvételt. Láttam a szemükben. Reisz humora pontosan ragadja meg a szituációkban rejlő képtelenségeket, melyek az említett tipikus neurózis kifejlődésében játszanak szerepet. A legnagyobb pozitívum viszont az, hogy nem akar túl nagyot meríteni és arról mesél, amit jól ismer. Saját magát és saját életét. Az eredmény egy szórakoztató, őszinte film. (A zene lehetne sokkal karakteresebb, hogy mondjak valami negatívumot is…)

Asanisimasa: 8/10

Kategória: Film
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

9 hozzászólás a(z) VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (2014) bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Amiért érdemes volt 2014-ben moziba menni… | asanisimasa

  2. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Csütörtök | asanisimasa

  3. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Szerda | asanisimasa

  4. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  5. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Hétfő | asanisimasa

  6. Visszajelzés: Mit nézzünk ma este a tévében? – Kedd | asanisimasa

  7. Visszajelzés: Filmnapló – 2019. január | asanisimasa

  8. Visszajelzés: Hangtalan gondolataim / Мої думки тихі / My Thoughts Are Silent (2019) | asanisimasa

  9. Visszajelzés: A legjobb dolgokon bőgni kell (Things Worth Weeping For, 2021) | asanisimasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.