Licorice Pizza (2021)

133 perc a befejezhetetlen, örök mondatból, amit természetesen egy szóban is el lehet mondani, mégis olyan nehéz ezt az egy szót kibökni, hogy sokszor nem is sikerül. Mellélocsogunk, sőt, hazudozunk, pótcselekvésekbe menekülünk, terelünk és hárítunk, megfutamodunk és ha netán összeszedjünk minden bátorságunk, akkor is gyakran elcsesszük. Szerencsés esetben nem csesszük el és mégis kibukik szénkon az a szó, ezért vagyunk még a Földön egyáltalán. Nem kevesebbről szól Paul Thomas Anderson eddigi talán legszórakoztatóbb filmje, mely ezzel együtt mégis szerves része ama kevés rendezői életműnek, melyet egyáltalán még érdemes moziban nézni.

Nem látványos vizualitásával kápráztat a Licorice Pizza, hanem azzal, hogy nagyformátumú, valódi mozi, amibe érdemes belefeledkezni és amibe bele is lehet feledkezni. Hogy képes egyszerűen, eredetien beszélni olyan dolgokról, amikbe -mint ahogy fentebb írtam- legtöbbünknek pirulós dadogásba és zavart mosolygásba, vagy ami sokkal rosszabb, szenvtelen, rutinszerű, száraz elpufogtatásba fúlnak kimondására irányuló kísérleteink. Úgy filmez Anderson, ahogyan például Tarantino mesél az igazi Hollywoodról, ahogyan Sorrentino mesél a szépségről vagy az öregedésről, ahogyan Chazelle a jazzről. Valamelyik régi, nagy filmes mondta egyszer, hogy az igazi filmrendező egész életében ugyanazt a filmet rendezi. Anderson igazi filmrendező, hiszen gyakorlatilag minden eddigi filmje ugyanarról szól, még a Vérző olaj is: a szeretetről és a szeretet elfogadásáról. Illetve, ennek nehézségeiről és kilátástalanságáról.

A Licorice Pizza azonban egy rendkívül derűs film. Egy tizenéves srác (Cooper Hoffman) első látásra belehabarodik a nála tíz évvel idősebb Alanába (Alana Haim), aki először természetesen azonnal pattintja a pattanásos nagykamaszt, de a srác kitartó és nem adja fel. Mindeközben történnek dolgok, az idő is múlik, de nem a sztori igazából a lényeg ebben a filmben, hanem az, ami van. Az, hogy vannak benne dolgok, hosz történik benne az élet. Hogy van benne élet. Hogy Anderson képes úgy mesélni az életről, hogy az egy pillanatig sem tűnik művinek, megcsináltnak, még a számunkra legképtelenebb fordulatok alatt sem – hiszen tudjuk jól, az életnél nincs jobb forgatókönyvíró. Nem tudom, mennyire van így, de elég nagy összeget mernék tenni arra, hogy Cooper Hoffman személyében a tizenhat éves Paul Thomas Andersont látjuk. Egész egyszerűen ember nem mesélhet ennyire spontán módon őszintén, ha azt nem élte át. Aztán persze, ott van, hogy ez a Cooper gyerek a tragikusan hamar elhunyt zseniális Philip Seymour Hoffman fia. Félelmetes látni őt olykor a srác tekintetében, gesztusaiban, puha, nagy testében, mely ettől függetlenül dinamikusan, harmonikus ritmusban vágtat végig a filmen. nagy csalódás lenne, ha ez a srác nem vinné tovább apja örökségét (és most nem a heroinra gondolok). Szót kell ejteni a másik főszereplőről, Alana Haimról, aki gyakorlatilag önazonos szerepet játszik: a kaliforniai San Fernando Valley-ben játszódó történetben a San Fernando Valley-ban élő Haim család Haim nevű rockzenekarának egyik tagja ő (miközben a család többi tagja is feltánik a filmben). Személyiségének hitelességén áll a film és nem is bukik el. Pontosan annyira őszintén és átélten játszik a filmben, mintha minden egyes dolog akkor és ott történne meg vele a vásznon igazából. S ezért is hat az a két szó kimondva olyan katartikus erővel a végén. Sean Penn, Tom Waits, Bradley Cooper és sok más kiválóság tündököl körülöttük a mellékszerepekben.

Kategória: Film, HBO Max
Címke:
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Egy hozzászólás a(z) 0ejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Aki először hangsúlyozta a jó hírsz… – Kisgömböc

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.